Släkten Wirström från Roslagen





Uppdaterad 01-04-22
Nytt:
01-04-22 Mer information om Fyrmästare Johan!
00-05-27 Läs om RoslagsWirströmarnas besök i Wira Bruk och Waxholm! (uppdaterad 01-04-16)
98-12-11 Nya Wirströmare i min släktgren hittade, framförallt från 1720-1780-talet
98-09-07 Bilder från RoslagsWirströmarnas släktträff
98-08-16 En ny släkt Wirström funnen.
98-07-18 Wirström i Linköping släkt med "USA grenen."
98-07-05 Sverigekarta med bl.a. Wira bruk utmärkt. (125 kb)
98-05-16 Troligen flera släkter Wirström i Sverige!
98-05-09 Släktband mellan Norrköping och USA hittade!
98-04-09 Fler Wirströmare från Vira
98-04-08 Stora smedjan i Vira bruk



Stora smedjan i Vira bruk

smedja.jpg Den muntliga traditionen om Roslagswirströmare säger att dom är valloner från Belgien. Andra uppgifter jag fått säger att dom kom från smedstaden Solingen i Tyskland. Valloner behöll ofta sina efternamn medan Solingensmederna tog nya "svenska" efternamn.
Dom bosatte sig i Vira Bruk (stavades Wira då) där dom arbetade som vapensmedar. Dom lär ha tagit namnet Wirström från orten Wira eller Wiraån som går igenom där.


Lars Wirström var förmodligen den förste Wirströmare som flyttade (1752) från Vira bruk till Vaxholm. Troligen drog han med sig fler Wirströmare dit (Han hade 11 syskon).
Där har de varit en del av Vaxholms historia. Många Vaxholmare som jag träffat känner till släkten Wirström. Alla böcker om Vaxholms historia som jag bläddrat i har någon Wirströmare med.

Från Vaxholm har sedan RoslagsWirströmarna spridit sig över hela landet. En hel del Wirstrom finns i USA också. Dock härstamar dom flesta från Norrköping. Från min släktgren har jag endast funnit 2 st som emigrerat till USA. Det lär finnas Wirstrom i England och Nya Zeeland också.




Det finns minst 4 olika släkter Wirström i Sverige.

Roslagen:Min släkt! (Läs mer här!)

Örebro:
En källa i Örebro säger att hans förfäder tagit namnet Wirström i slutet av 1800-talet. Det var två bröder i Närke som tröttnade på sitt efternamn och tog namnet Wirström efter två på den tiden mycket kända roddare. ( Roddarna är min farfars farfars farfars brorsons söner.)

Björkvik: En gren från Norrköping härstammar från Björkvik (Ligger mellan Nyköping och Katrineholm) Det var några invandrade valloner från Belgien som också tog sig namnet Wirström. Idag finns där namn som ån Virå och Virå bruk. Andra namn jag hört är Wiraström. Dom lär ha rört på sig, några till Norrköping andra till Roslagen och Örebro. (Vid den tidpunkten fanns redan RoslagsWirströmarn i Wira.) Det är från denna gren som dom flesta Wirstrom i USA härstammar.

Mjölnarna: Mjölnaren Samuelsson umgicks mycket med Wirströms i Björkvik. Han bytte sitt efternamn till Wirström. Släkten har hållt till i Norrköping o Linköping
Mjölnarättlingar finns idag i bl.a. Stockholm, Oslo och Falkenberg

I Norrköping finns det många med namnet Wirström. Det är mycket möjligt att det här finns ytterliggare olika släkter Wirström.
Läs mer här om Wirström i Norrköping!

 


 

Kyrkan i Bishop hill

church.jpg

Bishop Hill är en mycket känd svenskbygd i Illinois, USA.
Pehr Wilhelm född 1817 i Vaxholm, död 1855 i Bishop Hill var förmodligen en av ca 4000 st mellan 1946-50 som följde efter den kände bondepredikanten Erik Jansson till det "Nya Jerusalem". "Erikjansarna" blev förföljda under 1800-talets mitt och därför flyttade många anhängare efter Erik Jansson till Bishop Hill. Om Pehr Wilhelm är anfader till några Wirströmare i USA vet jag ännu inte.




kronudden.jpg

Wirströmska Gårdarna

Kallas även kvarteret Tullbomen eller Kronudden.
Husen har i de flesta fallen uppförts före 1820, då de inköptes av handlare Gustav Wirström
Idag är kvarteret K-märkta.

I boken "Vaxholm och fästningen" sägs det att personer som märktes i Vaxholm i slutet av 1800-talet var Wirströmska släktet. "På Kronudden bodde det nästan alltid någon Wirström."
Wirströms sålde de sista husen på 1970-talet.




kvarn.jpg
Lars Wirström, Rådman i Vaxholm.
Den 26 augusti 1771 var det den första delningen av Skarpö. Lars var 1 av 6 st som fick en del då , folk från öarna runt omkring kom för att bevaka den bit jord som man gjorde anspråk på. Lars lär ha byggt en väderkvarn som finns omnämnd den 27 juli 1802 då den enligt jordeboken blev skattelagd. Kvarnen byggdes på udden mot trälhavet vid inloppet till Stäksundet. Den revs vid slutet av 1800-talet och en av kvarnstenarna finns fortfarande kvar, nu som trapplatta på en av fastigheterna i närheten, där kvarnägaren då hade sitt magasin och som senare delvis byggts på till bostad.



Fler Wirströmare från Vira

Lars Wirström, klingsmed, född 1675 i Vira. Var (post?)ryttare i Smedby mellan 1712-1719.
Olof Wirström År 1753 lär han ha gjort vindflöjen som sitter högts upp på Roslagskulla kyrkas klockstapel.


Har du någon information eller frågor om släkten Wirström?
Skicka e-post och berätta vad du vet om dina släktingar, all hjälp jag kan få tas tacksamt emot. Självklart delar jag med mig av den information jag har.

Min e-postadress:
Jag håller reda på alla Wirströmare med hjälp av: